Swordsmanship kılıç ustası olabileceğiniz bir savaşçı dalıdır. Her türlü kılıç, balta, tırmık, keser vb. olmak üzere kullanabileceğiniz hem tek elli hem de çift elli çok fazla silahı mevcuttur. Swordsmanship yeteneğini geliştirmek için bu yeteneğe ait herhangi bir silahla atak yapmak şarttır. Yeteneğiniz ne kadar yüksek ise vurma şansınız da o kadar artar. En fazla 100 (PS ile 120) olabilir. Ayrıca Lumberjack ve
Tactics yetenekleri rakibinize hasarı arttırmanız da fayda sağlayacaktır.
Swordsmanship yeteneğini tarif etmek için;
Fencing gibi hızlı ya da
Mace Fighting gibi yavaş değil, tam ortası diyebiliriz. Diğer bütün savaşçı yetenekleriyle kıyaslandığı zaman, en çok alternatif karaktere sahip yetenek Swordsmanship olarak görülmektedir.
Seçiminize göre aşağıdaki karakterleri oluşturabilir ve değişik stratejilerle rakiplerinizi alt etmeye çalışabilirsiniz:
- Swordsmansip karaktere, Poisoning kasarak Fencing yeteneği gibi kullanablirsiniz. Butcherknife, Cleaver silahlarıya hem seri vuruşlar yapabilir, hem de rakibinizi "Infectious Strike" (bulaşıcı vuruş) özel vuruşu ile zehirleyebilirsiniz.
- Swordsmansip karaktere, Lumberjacking (odunculuk) kasarak güçlü bir karakter oluşturabilirsiniz. Hatchet, Battle Axe ve diğer balta silah grubuyla, hasarı oldukça yüksek vuruşlar yapabilirsiniz. Lumberjacking yeteneği %20' lik Damage (hasar) Bonus' u sağlar.
- Swordsmansip karakteri, Armorcu diye tabir edilen şekliyle kullanabilirsiniz. Longsword, Katana, Broadsword silahlarının "Armor Ignore" (zırhı yok sayma) özel vuruşunu kullanarak rakibinizi anında devirebilirsiniz. Swordsmanship yeteneği bu haliyle biraz da Mace Fighting kullanımına benzer.
- Swordsmansip karaktere, Chivalry kasarak bir Paladin oluşturabilirsiniz. Kendine özel bir sistemi olan Chivalry yeteneğinin büyüleri, savaştaki başarıyı arttırmaya yöneliktir ve bir Paladin, yani atlı savaşçı için kolaylıklar sağlar.
- Swordsmansip karaktere, Magery kasarak bir Warlock oluşturabilirsiniz. Warlock, Büyücülük ve savaşçılık yeteneğini aynı anda kullanan bir canlı olup, düşmanlarına hem büyü hem de kılıçla saldırabilir. Bu da onu bir ölüm makinesine çevirmektedir. Ancak kullanılması kolay değildir ve profesyonellik ister.
- Swordsmansip karaktere, Necromancy kasarak bir Necromancer (kara büyücü) oluşturabilirsiniz. Necromancer büyülerinin rakibi felç etme prensibinden ve direkt canını götürme etkilerinden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda büyü yaparken silah ve kalkanınızın (varsa) çantanıza düşme olasılığı yoktur.
Görüldüğü gibi Swordsmanship yeteneğinin dönüşebileceği çok çeşitli karakter biçimleri mevcuttur. Bu yeteneklerin bir kombinasyonunu yapmak da mümkündür.
Stat Ayarlama:
Önceden belirteyim ki, bu ayarlamalar her zaman kişinin kendi becerisine, stratejisine ve iradesine bağlıdır. Bu nedenle, Stat ayarlama konusunda tek ve kesin bir doğru yoktur. Ancak yüzeysel olarak, tecrübesiz arkadaşlara rehber olması açısından bahsetmekte yarar vardır. Tabi kullanılan set ve takının verdiği ilave Stat’ lara ilişkin çeşitli düzenlemeleri de yapmak zorunludur. İşte bu noktada, setlerin getirdiği Bonus Stat’ ların önemi ortaya çıkmaktadır.
Eğer Swordsmanship yeteneğini bilek gücüne dayalı bir savaşçı gibi kullanacaksanız, Dexterity' yi 125 olarak ayarlamanız en doğru seçenektir. Kalan 100' lük Stat Strength ve Mana arasında paylaşılmalıdır. Ancak Swordsmanship yeteneğinin birincil yeteneğinin Strength olmasından dolayı bunu biraz daha yüksek tutmanız uygun olur.
Eğer Swordsmanship yeteneğini herhangi bir büyücü yeteneği ile birlikte (Chivalry hariç) kullanacaksanız, Dexterity biraz daha aşağıya çekilebilir. Ancak bu öyle dengeli bir düzenleme olmalıdır ki; ne karakterinize yavaşlık konusunda güçlük çıkarmalı, ne de büyü yaparken gerekli olan Mana' nın çabucak tükenmesini sağlamalıdır. Bu çok hassas ayarı; karakterinizle oynaya oynaya, en doğru kararı verebilecek seviyeye ulaşınca yaparsanız iyi olur.